thoughts, shares, links, and the like…

Hej Niels

Jeg er Peter og medlem af facebookgruppen imod licens.

Jeg er kokkeelev og arbejder 11-timers vagter af gangen, derudover sover jeg meget… Når jeg så har afspadseringsdage følger jeg mit fodboldhold på hjemmebane og udebane i Jylland, derudover går jeg til styrketræning 2 timer dagligt.

Når jeg så endelig finder tid til at se tv er DR1 og DR2 ikke noget jeg gider at se på… Deres underholdningsprogrammer om fredagen og lørdagen finder jeg kedelige samt programmer som Hammerslag og Kender du typen, og deres politiske debatudsendelse – og alle de der danske serier på 24 afsnit interesser mig heller ikke…

Derfor har jeg valgt, for ikke at være “sortseer”, at ikke installere kanalerne på mit tv. Deres radioprogrammer spiller ikke det musik jeg kan lide at høre, så det er også udelukket… Så HVORFOR skal JEG så betale for en service, som jeg ikke bruger, eller har bedt om… Vi snakker om 185 kr. om mdr. og det er mange penge på længere sigt for en ung på 22 år. Studerende…

Hilsen Peter.

PS ser frem til et spændende svar… 🙂

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kære Peter

Jeg er yderst enig med dig. Jeg synes bestemt heller ikke at studerende – ej heller pensionister – bør betale samme beløb som normalt arbejdende danskere. Lad de bredeste skuldre bære det tungeste åg. Jeg synes dog bestemt stadig, det er rigtig gode ting vi får fra DR, TV 2 regionerne, TV 3 (deres seneste dramaproduktion er betalt af licenspenge) og TV 2 (som licenspengene stadig er med til at sørge for at de overholder deres public servicekrav), og lad mig fortælle dig hvorfor.

Du spørger hvorfor du skal betale for en service, som du ikke bruger, eller har bedt om. Hvad giver licenspengene egentlig dig tilbage?

Som individ, siger du, du ikke finder interesse i det, der bliver leveret. Men som individ drager du også personligt nytte af, at samfundet bredt set er velinformeret, kulturelt udfordret og har fællesting, de kan snakke om i hverdagssituationen.

Lad mig tage det sidste først, for det argument kan lyde mest uanstændigt. Men det at to veninder i skolen kan snakke om Talent 2008 (DRs underholdningsprogram fredag aften); det at Moster eller en endnufjernere slægtning kan snakke med samme pige om Talent 2008; og det at indholdet i samtalen evt kan handle om spastikeren (dvs. et tabuemne) er altsammen med til (på forskellige intensivt niveau) at binde vores samfund sammen. Vores sammenhængskraft bliver simpelthen stærkere.

At vores kultur helst skal blive udfordret, tror jeg alle vil være enige i. En kultur, der lukker sig om egne værdier og benægter at andre kan have “rigtigere” måder at gøre det på, er en samfundskultur, der står i stampe. Hvormeget man så skal gøre køb på demokrati og frihed (hvad end det er) kan man så altid diskutere. At udfordre sig selv kulturelt burde være en menneskeret. Derfor ser jeg (og heldigvis flere andre i samme samfund) filmprogrammet Premiere, når “almindelige folk” vurderer værkerne og desuden også Jes Stein Pedersens Deadline 2. sektion, når han diskuterer fortolkningen af Franz Kafkas forfatterskab.

Også du som individ drager fordel af et samfund, hvor majoriteten er velinformeret gennem objektive og flere forskellige nyhedskilder. Der skal være råd og tid til research, så statsmagten og andre, der skulle få lyst til at skabe forkerte forestillinger i samfundet (som f.eks. om masseødelæggelsesvåben) ikke får succes med deres folkforædderiske ærinde.

Så som jeg håber du kan anerkende, Peter, så er det ikke kun dig som forbruger, der drager nytte af public service broadcasting, men du som borger, der får ganske meget ud af det. (se også denne forklaring om “den brede public service”)

Når det er sagt, så synes jeg også dit forbrugersyn er yderst fair. Her håber jeg kun at det nye digitale sendenet vil kunne fostre flere temakanaler, som eventuelt kan have interesse. Ellers venter jeg også i spænding på det bilprogram som DR (eller en fællesinternetkanal for TV 2 Regionerne) fint kunne smække op. Men lad mig spørge dig om dette, 22-årige studerende og til tider vægtløftende unge mand. Lyttede du ikke til De Sorte Spejdere, da du stadig havde adgang til radiokanalerne? Lyttede du ikke Monkey Business? I dag kan du se Casper og Mandrilaftalen eller Tæskeholdet på dr.dk/bonanza eller hvad med spillet Superliga, Yallarup Streetfighter, Bræk i garnet eller Dash’n’Crash på dr.dk/spil?

Du behøver ikke svare på hele denne remse, pointen er blot at med nye digitale medier er meget muligt, og hvis ikke der er noget til dig, så synes jeg du skal henvende dig til Brugerens Redaktør, Jacob Mollerup, for der skal også været noget for dig. DR er folkets, og DR skal lytte til hvad vi siger.

Ser frem til dit svar.

Venlig hilsen
Niels Christian Nielsen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: